Ristisaaren Malja Onyxille, Woodpeckerille Saimaaranking

LrPS:n kilpamiehistöt jatkoivat hyviä otteita Saimaaranking-sarjan viimeisessä osakilpailussa Rokansaaressa kisatussa Ristisaaren Malja -kilpailussa. Lopputuloksissa Matti Ahosen Onyx saavutti kauden 2021 Race-1 luokassa rankingsarjan kakkossijan ja Tommi Isotalon Fatmai voitti pienemmän Race-2 luokan. LrPS:n menestystä täydensi kakkossijan napannut Sakari Vennon Cascade.

Mikkelin Pursiseuran kilpailujaosto suoriutui lauantain nopeatahtisen ratakisan järjestelyistä esimerkillisellä tavalla. Rokansaaren länsipuolelle, Saimaa Geoparkin maisemiin, Lietveden eteläosaan oli muodostettu poijuväliltään noin merimailin mittainen ”ylös-alas” -rata, jossa ylälipulta käännyttiin lyhyelle sivutuulipätkälle levittäjälle, josta käännyttiin myötätuuliosuudelle.

Ristisaaren malja seilattiin hyvällä radalla, hyvissä oloissa. Vasemmalta Tiffany, Onyx, Woodpecker ja Inffani (kuva; s/y Tatatu II:n mediatiimi).

Kaikki kilpailijat kiittelivät MPS:n kilpailupäällikkö Riku Häklin johtamaa ryhmää, johon kuuluivat ratamestarit Paavo Nikkilä ja Risto Blomqvist, tuomari Paavo Kokko sekä tuomarialuksen päällikkö Matti Pitkänen. Kisassa vedettiin kolme napakkaa lähtöä 3–5 metrin tuulessa. Tuuli hieman pyörähteli ylämerkillä, mutta tilanne oli kaikille sama. Myös tulokset laskettiin ripeästi veneiden saapuessa laituriin ja palkintojen jakoon päästin pian maittavan lihasopan jälkeen. MPS:n hoitamat järjestelyt kestävät vertailun mihin tahansa kilpapurjehdusorganisaatioon nähden.

Tutut nimet kärkisijoilla

Pienemmässä FinRating-luokassa (Race-2, alle 0,9000) osallistujamäärä oli kaventunut kolmeen veneeseen: mukana oli kaksi Botniaa LrPS:sta, Fatmai ja Cascade ja MPS:n H-vene Pohjan Akka. Järjestys oli kaikissa kolmessa startissa sama: 1) Fatmai, 2) Cascade, 3) Pohjan Akka. Voittajaveneessä seilasivat rutinoituneet Tommi Isotalo, Janne Isotalo ja Antti Uotila. Voittaminen ei ole tälle porukalle vierasta.

Taas kerran: Tommi Isotalo pokkaa palkinnon. Jakana MPS Sailing Teamin kilpailupäällikkö Riku Hälki.

Isomassa FinRating-luokassa (Race-1, yli 0,9000) nähtiin tiukka kisa Matti Ahosen Onyx-veneen (X-99) ja RiPS:n Mika Muikun Woodpecker-veneen (Dehler 29) välillä. Kokonaiskisan kannalta Onyxille olisi kelvannut tulos, jossa ”Woody” olisi sijoittunut kaikille muille sijoille paitsi ykköseksi. Onyxin taktiikka oli selvä: eturivin paikka starttiviivalla ja karkuun. Woody ajoi Onyxia takaa ja lopulta jännitettiin sekunteja ja pisteitä.

Onyx-veneen ydin, Team Silver Fox, odotteli palkintojen jakoa rattoisasti Rokansaaren Mallun kuppilan pihakeinussa kiikkuen. Vähän jännitti, mutta sitä ei näytetty julki.

Onyxin ja Woodyn takana RiPS:n Inffani (Inferno 31, Panu Kokko) ja JV:n Tatatu II (Fingulf 335, Hannu Viitikko) kävivät omaa kisaansa, jossa Inffani nousi kisan kolmanneksi ja Tatatu II:n piti neljännen sijan. Race-1 luokassa oli mukana kaikkiaan kahdeksan venettä, joista mainitut neljä kuuluvat ehdottomasti Saimaan alueen nopeimpien ja tehokkaimpien venekuntien ryhmään.

Tatatu II kryssii. Hannu Viitikko seuraa purjeita ja “läskit” viihtyvät laidalla (kuva: s/y Tiffanyn mediatiimi).

Näiden takana Tiffany (Diva 39, Mikko Ikonen/LrPS), Fou de Bassan (First 40.7, Hannu Juvonen/SLPS), Vaitiara (Swan 371, Kari Porten/JV) ja Raffi (Avance 365, Fanny Paasikivi/RiPS) taistelivat oman kilpansa ison luokan kisan sisällä. M. Ikosen Tiffany selviytyi näistä viidenneksi ja Tatatu II:n haastaminen onnistui lähinnä parempina startteina, mutta radalla ja venevauhdissa ero muodostui Tatatu II:sen eduksi. Tiffanyssa iloittiin kuitenkin tämän ns. ”ynnämuut”-ryhmän voitosta.

Mikko Ikosen Tiffany ja Hannu Juvosen Fou de Bassan kävivät tiukkaa loppukirikamppailua tuulen jo heikentyessä viimeisessä startissa. Tatatu II on päässyt livahtamaan karkuun (kuva: s/y Tiffanyn mediatiimi).

Juvosen uushankinta Fou de Bassan on tänä kesänä kilpaillut ahkeraksi ja K. Portenin Vaitiara on osallistunut lähinnä Klubi-lähtöihin – ratakisa oli näille miehistöille ehkä hieman uudempi, mutta varmasti opettava kokemus. RiPS:n vahva nuorisotyö kantaa hedelmää myös kölivenekisoihin: Fanny Paasikiven kipparoima Raffi ajoi olosuhteisiin nähden rohkeasti ja pyrki iskemään kiilaa laivueen jälkiryhmässä: toisessa startissa Raffi oli maalissa seitsemäs välttäen näin suoran jumbosarjan. Hyvää työtä nuorilta.

Onyxille laiha lohtu Ristisaaren maljasta

Race-1 luokan voitosta siis kamppailivat Onyx ja Woodpecker. Onyx saavutti kisassa sijat 2-1-2 ja Woody sijat 1-3-1 – Inffani nousi hyvän kakkoslähdön ansiosta toiseksi 2-lähdössä. Onyx ja Woodpecker olivat siis tasapisteissä (5 pistettä) ja koska Woody oli voittanut viimeisen lähdön, niin se korjasi ranking-kisan voiton. Tasoitusaikoja tarkasteltaessa Onyx kärsi ensimmäisellä lähdössä tappion 15 sekunnilla ja se lopulta ratkaisi Saimaaranking-sarjan voiton Woodpeckerille. Kolmannessa lähdössä eroa kertyi Woodyn eduksi 48 sekuntia. Tiukkaa oli ja jännitys säilyi aina palkintojen jakoon asti.

MPS:n kisaperinteeseen Ristisaaren Malja -kilpailussa kuuluu se, että lisäksi kaikkien starttien ajat lasketaan yhteen ja tasoituslukujen jälkeen jaetaan perinteinen, vuodesta 1991 kiertänyt Ristisaaren Malja -pokaali. Se meni tällä kertaa tasaisen varmasti suorittaneelle Matti Ahosen Onyxille.

Pieni hymynkare nähtiin kuitenkin. Matti Ahonen pokkasi perinteisen Malja-pokaalin. Taustalla tulokset paljastanut Panu Kokko.

Tästä Ristisaaren Malja -kisan lähtökohtaisiin tuloksiin

Tiukka kisa ison luokan Saimaaranking-sarjan voitosta

Saimaaranking-sarjassa kisattiin kahdeksan osakilpailua, joista heinäkuun alun Oopperaregatassa Savonlinnassa kisaan osallistuneet saivat merkinnän DNF ja tilille yhden osallistumispisteen. Woody pääsi maaliin neljässä kisassa, palkittiin neljä kertaa ykkösenä ja sai näin 53 pistettä (4 x 13 pistettä + Oopperan 1 osallistumispiste). Onyx oli mukana kaikissa seitsemässä kisassa, jossa veneet pääsivät maaliin, saavutti kaksi ykkössijaa ja viisi kakkossijaa ja sai Oopperan osallistumispisteen jälkeen 52 pistettä. Kisa ison luokan voitosta oli siis äärimmäisen tiukka.

Pienessä luokassa LrPS:n botukat Fatmai ja Cascade olivat ylivoimaisia saavuttaen kaksoisvoiton ennen MPS:n H-venettä Pohjan Akka, jonka Elmeri Möller osallistui neljään Saimaaranking-sarjan kisaan. LrPS:n Teemu Hietamiehen Adele (FE83) oli sarjassa neljäs.

Saimaaranking-tulokset pdf-muodossa

LrPS:n menestyi molemmissa kisaluokissa

Kaikkiaan Saimaaranking-sarjan osakisoihin osallistui 29 venettä. Isoon luokkaan 14 ja pieneen 15. Merkille pantavaa on, että seurojen välistä epävirallista vertailua voi tehdä kisoihin osallistuvien ja pisteitä keränneiden veneiden vertailulla.

Pienessä luokassa LrPS:n neljä venekuntaa (Fatmai, Cascade, Adele ja Tomi Tynkkysen Petite, Sun2000) saavuttivat 142 pistettä. KuoPS saavutti 71 pistettä ja hajapisteitä tuli MPS:lle, RiPS:lle, JorVS:lle ja SLPS:lle.

Isossa luokassa RiPS saavutti 120 pistettä ja sijoittui LrPS toiseksi saavutti 83 pisteellä. Molemmista menestysseuroista osallistui isompaan luokkaan kolme venekuntaa. Veneiden määrät Saimaaranking-kisoissa on vähentynyt ja esimerkiksi LrPS:n pistemäärästä yli puolet kantoi Matti Ahosen Onyx.

Saimaaranking-kilpasarjan palkintojen jako pidetään perinteisesti SPV:n Saimaan aluekokouksen yhteydessä järjestettävässä Purjehtijapäivillä, joka pidetään tänä vuonna LrPS:n Wilmanrannassa lauantaina 30.10.

LrPS:n osalta tiistaiset STARK Week Race -iltakisat jatkuvat 14.9. saakka ja perinteinen Wilmanrannan Valssi kisaillaan lauantaina 18.9. Lappeenrannan lähivesillä. Lokakuun alussa, la 2.10. purjehditaan vielä kaikille avoin Karvahattu eteläisellä Saimaalla.

Kausi jatkuu – ja kauteen 2022 valmistautuminen alkaa pian!